tirsdag den 25. maj 2010

Hvordan du syr en MT

Du skal bruge:
1-?? kopper god kaffe
1 kost
2,5 m babyfløjl (eller alm fløjl)
75 cm panelstof
1 m polar fleece
1 m halvpanama
2 D-ringe
kantbånd

Inden du går i gang med at klippe og sy er det en god ide at vaske (og tumble) og stryge alt stof.

Klip:

Stropper + mavebælte:
3 stk halvpanama 12x100 cm
3 stk polar fleece 24x70 cm
2 stk babyfløjl 210 x 26 cm - til stropper
1 stk babyfløjl 170 x 26 cm - til hoftebæltet
2 D-ringe 2 cm
2 stykker panelstof 5,5 x 7 cm

Panel:
1 stk panelstof + 1 stk halvpanama bredde 42 cm og højde 55 cm
1 stk babyfløjl bredde 42 og højde 75 cm

Hovedstøtte:
1 stk panelstof + halvpanama + babyfløjl bredde øverst 25 - nederst 30 cm x 17 i trapez form

2 kantbånd el lign. ca 35 cm

Noter til klipning:
klip stoffet til panelet i størrelsen beskrevet ovenfor, og klip da to hjørner af øverst hvor stropperne skal ind - dvs ca 12 cm. Vær opmærksom på at du får samme vinkling på de to hjørner du klipper. Hvis du ønsker bredere stropper, så skal hovedstøtten selvfølgelig tilpasses i størrelse der hvor den skal ind i panelet.

Begynd at sy

Først skridt:


Læg et stykke halvpanama på vrangen af stoppen, helt op til enden og ca 0,5 cm fra kanten (så du har et sømrum). Sy det på.

Så kommer du til D-ringen, som du skal bruge når dit barn sover i MT'en og du slår hovedstøtten op:

Fold et stykke stof tre gange på den lange led, og fold enden ind (se billede 3 overfor) - stryg det, så det holder faconen. Læg det på stroppen på retsiden, på den side hvor halvpanamaen er syet fast på vrangen. Det skal sidde ca 6-7 cm inde på stroppen  -  30 cm fra hvor stroppen starter.

3. skridt; stropperne skal syes færdig:
Nu lægger du fleecen på 25 cm fra hvor stroppen starter. Sæt et hav af nåle og sy den fast. Så lægger du stroppen dobbelt, ret mod ret, sætter et hav af nåle og syer den sammen. Lad den ende som skal ind i panelet af MTen stå åben. Jeg afslutter stropperne med en rund cirkel - men det er jo en smagssag. Klip overskydende stof fra på enden af stroppen. Tag din kost frem, væbn dig med al mulig tålmodighed, og vend stroppen så retten af udad. Sy nu nogle stikningen i stroppen så den ikke kan rykke sig rundt.

Mavebæltet skal også have samme tur:
Gør præcis det samme som beskrevet ovenfor med hoftebæltet, ud over at både halvpanama og fleece skal sidde midt på stoffet. Når du syr hoftebæltet sammen, lad da en ende stå åben og sy den anden sammen, så du kan vende det med kosten. Efter du har vendt hoftebæltet, sy den anden ende sammen.


5. skridt; hovedstøtten skal syes sammen nu:
Tag dine to stykker kantbånd, stryg dem og sy dem sammen. Læg babyfløjl og panelstof sammen ret mod ret, og læg halvpanamaen ovenpå panelstoffet. Marker midten af hovedstøtten i den smalle ende. Sæt kantbåndene fast fra hjørnet af den bredde del af hovedstøtten mellem panelstof og babyfløjl, og læg båndende ind mod midten af den smalle del af hovedstøtten. Sy hovedstøtten sammen, dog uden at sy den smalle ende sammen. Forstærk syningerne omkring kantbåndene. Vend hovedstøtten og læg en stikning ca ,5 cm inde hele vejen rundt.

Så skal panelet syes sammen:
Læg babyfløjlen nederst med retsiden opad. Læg stropperne på så du kan se D-ringene, husk at folde dem så kanterne er fri. Stropperne skal 10 cm ind i panelet. Tjek at der er 10 cm på begge side af stroppen iforhold til panelet. Læg hovestøtten med babyfløjlen øverst. Læg panelstof med vrangen øverst og læg til slut halvpanamaen. Når du sætter nåle, så vær opmærksom på at de foldede stropper får panelstoffet til at bule lidt, du du skal kompencere for det og strække stoffet lidt. Sy det hele sammen.

Det sidst finish skal syes på panelet:

Når du har syet panelet sammen vender du det hele så retten kommer udad. Læg en stikning langs kanten ca ,5 cm inde. Forstærk dine syningen omkring stropperne, jeg lægger tre parallelle syninger (hvilket giver i alt 5 syninger til stropperne) - men lad din kreativitet råde - bare vær opmærksom på at det er en del kilo som bæres i de stropper.


Bare hoftebæltet, så er du i hus:
Marker midten af panelet og midten af mavebæltet. Læg de to markeringer ovenpå hinanden så det nederste af hoftebæltet flugter med det nederste af panelstoffet (dvs. panelstof og halvpanama kommer med ind i foldningen om mavebæltet). Fold det resterende babyfløjl omkring hoftebæltet. Sy hoftebæltet på ved at sy langs foldningen på tværs af hoftebæltet og så tæt på panelstoffet som muligt. Igen skal du her lægge nogle stikninger i hoftebæltet (de har samtidig funktionen at sikre at bæltet ikke glider sammen når du går med MTen).

Nu er du færdig. Glat forsigt panel og hovedstøtte. Du er klar til at bære dit afkom.
Du kan se mit endelige resultat her.

Rigtig god fornøjelse med syningen. Hvis du har spørgsmål til noget jeg ikke har forklaret præcis nok, så skriv i kommentarfeltet - så retter jeg til.

38 kommentarer:

 1. Sikke en fantastisk tutorial. Mange tak :-)

  Rigtig god weekend, Lis

  SvarSlet
 2. Selv tak, jeg håber du kan bruge den

  SvarSlet
 3. Tusind tak for den nemmeste vejledning, så selv jeg har kunnet lave den dejligste Mei Tai... Din side har stået åben på min computer i 2 dage:) En lille begynder fejl var dog at vælge kattemønster til panelet, så på det mønster/stof der skulle bruges til D-ringene, ja der sidder kattene på hovedet... ..., men det er da også meget sjovt;) kh Silja

  SvarSlet
 4. fantastisk vejledning...
  Når hovestøtten skal lukkes. Bruger du så trykknapper?

  SvarSlet
 5. Jeg foretrækker faktisk ikke at bruge trykknapper; og af to grunde: 1. at jeg synes det er lettere at binde snoren op omkring D-ringen, 2. at jeg er blevet ramt nogle gange af trykknapperne mens jeg tog meitai'en på (jeg har en MT med tryknapper), og det synes jeg er vildt irriterende

  SvarSlet
 6. Den er virkelig flot:-) Min venindes svigermor vil gerne sy en MT til hende og jeg vil lige høre om den størrelse du beskriver passer til de fleste?
  Siv:-)

  SvarSlet
 7. hej Siv
  Tak. :)
  Ja, den passer absolut til de fleste. Hvis hun er meget stor/lille kan du evt. forkorte/forlænge mavebæltet og skulderstropperne. Men panelet behøver du ikke ændre størrelse på.

  SvarSlet
 8. FANTASTISK med denne vejledning. Jeg har lige købt græsstof og grønt fløjl til en MT!

  SvarSlet
 9. Hej Katharina

  Tak for en god tutorial! Jeg har lige færdiggjort min første MT og synes din vejledning er overskuelig og nem at følge. Den eneste fejl jeg lavede var da jeg skulle sy kantebånd fat i hovedstøtten. Jeg lagde de tre lag som du beskriver og derefter båndene ovenpå - men så måtte jeg ha' fat i opsprætteren, for det blev jo ikke rigtigt. Efter at have nærstuderet billederne (og tænkt mig lidt om!), fandt jeg ud af at båndene skal ligge inde mellem lagene. Måske du skulle skære det ud i pap for andre som mig :-) For hvis man følger din vejledning slavisk, kommer man til at lægge båndene oven på halvpanamaen.
  MEN det er en lille detalje - din tut er klart de bedste blandt de mange der findes. TAK for det!

  SvarSlet
 10. Hej Ulvemor - skønt at du kunne bruge vejledningen!

  Ibn82: hæhæ, ja - ting som virker indlysende for skribenten, kan jo let misforståes. Jeg tydeliggøre rækkefølgen + ret/vrang ift hovedstøtten. Tak for input + ros.
  - Katharina

  SvarSlet
 11. Hej Katharina
  Så er stoffet købt og første portion smidt i vaskemaskinen, venter på det bliver færdig så jeg kan komme i seng.
  Nå, men er spændt på hvordan det kommer til at gå, vil følge din tutorial.
  Ville lige høre hvor du har købt dit "navne-bånd". Syntes nemlig ideen er rigtig fin og vil gerne kopiere. Selvfølgelig ikke dit navn;)

  SvarSlet
 12. hej Dynne - rigtig megt held og lykke med arbejdet!
  Du kan evt. købe dem hos: http://www.ikastetiket.dk/ eller http://www.scannex.dk/
  - Katharina

  SvarSlet
 13. Så er jeg blevet færdig med min første MT - tak for en rigtig god tutorial:)
  Den er blevet rigtig fin, men jeg syntes desværre ikke at min søn sidder særlig godt i den. Han er 5 mdr og er 69 cm - R den ikke beregnet til han størrelse eller tror du jeg gør noget andet galt?

  SvarSlet
 14. Fedt at den blev færdig og god. Du kan jo folde mavebæltet en ekstra gang så han kan se ud over kanten. Det gør jeg indtil hun var stor nok.
  - Katharina

  SvarSlet
 15. hejsa,
  jeg er ved at kaste mig ud i et kombineret projekt: første baby og første mei tai :-)
  Din forklaring ser rigtig god ud! Tak for den!
  Jeg har lige ét spørgsmål: nogle opskrifter angiver længere stropper (op til 240 cm). Hvilken forskel gør det? Jeg er en forholdsvis slank pige, 168 høj...

  SvarSlet
 16. hej KAren
  Mht. stroplængder, så tror jeg meget det er en smagssag. Jeg er i midten af 160'erne og slank, og for mig er 210 rigeligt.

  Men hvis du er i tvivl kan du måske låne dig frem for at prøve? Ellers kan du jo give din mei tai de ekstra 30 cm, og så klippe/sy den kortere hvis stropperne flagre i vinden hele tiden :)

  - Katharina

  SvarSlet
 17. good point - det er nemmere, at klippe lidt af end at skulle sy det på bagefter. Tak for hjælpen :-)

  SvarSlet
 18. Selv tak, jeg er glad for at tutorial'en kan være til hjælp. Du må endelig sende et billede når du er færdig :)

  SvarSlet
 19. Hej Karen

  Dejligt med en nem sy opskrift på en Mei Tai.. vi er begge rigtig glade for slyngen..
  Du skulle evt. ikke også ha en sy opskrift på en POD-slynge??

  Terese

  SvarSlet
 20. Hej Terese

  En pod er jo egentligt bare en længere panel og længere stropper. Umiddelbart har jeg ikke en opskrift til en pod desværre. Det kunne dog være det skulle være et fremtidigt projekt herfra :)

  - Katharina

  SvarSlet
 21. Hej Katharina

  Du har helt ret. Må bare igang med at sy en. Den er jo meget nemmere at sy.

  Terese

  SvarSlet
 22. 1000 tak for en rigtig god tutorial. Det er nu lykkedes mig at sy en ret flot mei tai (kun med få skønhedsfejl - eller personlig charme!) - endda uden særlig meget syerfaring. Vi har haft den med på ferie i en uge (til vores datter på 6 mdr), og nu ved jeg slet ikke hvordan vi nogensinde har kunnet undvære en mei tai!!!

  Mange hilsner Jonna

  SvarSlet
 23. Hej Katarina.
  Got the link to your blog from Karen B. 1000 tak for the clear tutorial. Have really enjoyed carrying my son in my own made Mei tai. Sending you a picture too:)
  Hilsen
  Asta

  SvarSlet
 24. Nøøøj, tak for et super godt indlæg. Jeg har søgt med lys og lygte efter en god syvejledning! FUNDET :o)
  Må jeg have lov at linke til din side og bringe et billede på min blog?

  MVH Rikke

  SvarSlet
 25. Hej Katarina
  I min jagt på en MT på nettet faldt jeg over din skønne blog og smukke MT'er. Det er bare en fantastisk vejledning og beskrivelse både i ord og billeder. Tusind tak for det. Jeg fandt din blog mandag nat, tirsdag blev der købt stof og syet de næste 2 aftner - i morges (torsdag) kunne jeg bære min mindste søn i den fineste MT. Den virker bare rigtig god. Jeg har lavet et lille glædes indlæg på min blog og linket til din blog.
  Jeg har meldt mig som fast læser og glæder mig til at følge din blog.
  God sommer - Kh. Mette - der er helt høj efter at have syet sin egen MT

  SvarSlet
 26. jeg elsker din tut, og glæder mig til at komme i gang. Jeg må dog lige spørgre, hvad halvpanamen gør for mei taien? Er det isolering, stabilisering....?

  SvarSlet
  Svar
  1. Stabilisering! Ét lag bomuld og ét lag fløjl er i længden ikke nok til at bære dit 10-15 kg tunge barn :)

   Slet
 27. rikkerose og FruHansen: mange mange tak for jeres søde ord, og for link+billede på jeres blog!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil meget gerne have tilsendt et mønster..
   /Louise
   louisethorupm@hotmail.com

   Slet
 28. Hej Katharina. Jeg vil meget gerne købe et mønster. Jeg har ikke syet i virkelig lang tid, og vil nu i gang med at sy mig en mei tai. Dejligt at kunne følge med på billederne her! De er virkelig flotte - de slynger du har lavet!
  Vh Carina
  cbvindum@hotmail.com

  SvarSlet
 29. ....tror sørme også jeg blev færdig med min MT ;0) TAK for en super go' vejledning, lige i skabet!! Tog dog lige omkring 7-8 kopper kaffe i stedet ;0)

  SvarSlet
 30. Tak for en rigtig god vejledning. Har været så godt i gang med projektet, at det mest blev til kold kaffe. Jeg har mod på flere MT's har du mønster på formsyet MT?

  VH Annitta Jensen

  SvarSlet
 31. Tak for en dejlig nem og udførlig tutorial. Jeg fil den lavet helt uden fejl. :) Hvordan pakker du den smart sammen? Jeg synes det bliver en stor klump når jeg prøver. ..

  SvarSlet
 32. Er det en du evt syr mod betaling og hvad koster det evt? :-)

  SvarSlet
 33. Er det en du evt syr mod betaling og hvad koster det evt? :-)

  SvarSlet
 34. super fin vejledning. Den må jeg prøve. Hvad er polar fleece og halvpanama?

  Mvh Camilla

  SvarSlet
 35. Hej, fin tutorial 😊 Jeg er dog ikke helt klar over hvordan bæltestykket syes på til sidst - foldes noget ind iandet, erforstykket åbent forneden når du vender retten ud og bæltet placeres inden i. Eller? Muligvis bare mig der blir forvirret 😊

  SvarSlet
 36. Er rimelig habil på en symaskine, men synes godt nok din tut er svær at forstå....

  SvarSlet